UPOZORNENIE
Z dôvodu sťahovania skladov bude v dňoch 16.4.(út) až 23.4. zastavené spracovanie eshop objednávok. Zásielky budeme exedovať po tomto dátume. Treba preto upozorniť, že dodanie objednávky tak môže mať aj viac ako týždenné oneskorenie.

Vinársky dom KOPEČEK

Pomôžeme s objednávkou: +421 918 053 272 8:00 - 17:00

Jar Leto Jeseň Zima Postrehy

Radca pestovateľa - newsletter

Prajem si odoberať zaujímavé články, rady a tipy pre všetkých vinohradníkov a záhradkárov.

Súhlasím sa spracovaním osobných údajov za účelom rozosielky newslettera

Príprava kvasu ľahko a rýchlo

Akonáhle sa vetvy ovocných stromov oblepia šťavnatými plodmi, začína dilema, ako s nimi naložiť. Pokiaľ je totiž dostatočne veľká úroda, stáva sa, že je toho na marmeládu jednoducho príliš veľa. Tu sa potom ponúka varianta vyrobiť si tradičný nápoj, v našich končinách je to najčastejšie slivovica, marhuľovica, hruškovica aj ďalšie. A rovnako ako pri víne, začína sa kvalitnou surovinou.

Vypáliť môžete skutočne všeličo, vypiť už nie. V našich končinách sa najviac páli z ovocia (marhúľ, sliviek či jabĺk). A keď sa aj to nejaké vínko pokazí, prichádza na rad vínovica. Tú sme však, vďaka bohu, dlho nepálili. Tak aké že to môžeme mať kvasy?

  • marhuľový kvas
  • hruškový kvas
  • slivkový kvas
  • jablkový kvas
  • borievkový kvas
  • ríbezľový kvas
  • ražný kvas
  • repný kvas
  • …..

A tak by sme mohli pokračovať do nekonečna. My sa zameriame na ten ovocný kvas.

Ako správne založiť kvas

Pri pálenke je to rovnaké ako pri víne. Dobrá pálenka vznikne z vyzretého ovocia (najčastejšie sliviek, marhúľ alebo jabĺk). Ale iba zrelé ovocie nestačí. Dôležité je správne založiť kvas. Ak sa dodrží niekoľko základných pravidiel, príprava kvasu by mala prebehnúť hladko a na konci procesu bude zdravý a voňavý polotovar, pripravený na odvoz do zdôrazňujú pestovateľské pálenice. Destilácia totiž podlieha zákonu o liehu (467/2002 Z. z.).

Poradím vám pár tipov, aby vaša pálenka bola perfektná.

1) Príprava vhodnej nádoby na kvas

Akú nádobu (bečku či sud, ako sa páči) na kvas zvoliť? Ideálne drevenú alebo plastovú bečku, perfektne umytú, najlepšie horúcou vodou. Podľa množstva ovocia volíme objemy. Najčastejšie sa používajú 50 l sudy alebo 120-200 l bečky. Pre neskoršiu prepravu je praktickejšie použiť viac nádob menšieho objemu, z kvalitného potravinárskeho plastu - napríklad vynikajúci sud 50l s uchami, vekom a tesnením či klasickú 120 litrovú zelenú bečku.

Potravinárska bečka na kvas.

2) Zber zrelých plodov

Do kvasu má ísť dostatočne vyzreté a zdravé ovocie (bez bieleho či hnedého povlaku na povrchu, ktorý by mohol negatívne ovplyvniť celý finálny produkt). Čisté ovocie rozdrvíme, buď v rukách alebo pomocou rôznych nástrojov, ako je napríklad sekáčik v tvare písmena „s“. Napr. krásne zrelé mereňky stačí roztlačiť medzi prstami (odporúčam použiť gumové rukavice).

Švestky na kvas

Slivky na kvas.

3) Naplnenie nádoby

Nádobu nenapĺňame až po okraj. Pre lepšiu manipuláciu a tiež z bezpečnostných dôvodov (na začiatku kvasenia začne kvas naberať na objeme) je vhodné ponechať nádoby plné maximálne zo 3/4 a pokiaľ je ovocie tvrdšia konzistencia, je dobré použiť enzým (skvelý je napr. Enzým Extra fruit Hill), ktorý kvas pomôže nielen rozložiť, ale aj uvoľniť cenné prírodné ovocné látky.

4) Príprava kvasenia

 Potom prichádza spracovanie kvasu. V rôznych dedinách u nás na južnej morave má aj iné – veľmi pestré regionálne názvy, napríklad „majč“, alebo u nás v Dubňanoch – „mač“.

Teraz nastáva zrejme najdôležitejší proces, a to príprava na samotné kvasenie. Spontánne kvasenie neodporúčam. Je to podobné ako pri víne - nad procesom nemáte žiadnu kontrolou.

Istejšie je použiť čisté selektované kvasinky súčasne s výživou, ktorá slúži ako taký kormidelník kvasného procesu. Na slivky či jablká sú vhodné napríklad kvasinky FermiHill Spirit, na marhuľové, hruškové či broskyňové kvasy skvele poslúži FermiHill Spirit Arom. Dajú sa použiť aj spolídne univerzálne kvasinky s príhodným názvom "Do kvasu".

Všetky tieto prípravky samozrejme vo Vinárskom dome máme, stoja pár korún. A pre tých viac náročných pestovateľov odporúčam ovocné Turbokvasnice Bestseller nebo univerzálné Turbokvasnice Coobra – špeciality zo Švédska, ktoré umožňuje prekvasiť veškerý prirodzený cukor, teda tú najžiadanejšiu vec.

Po aplikácii je nutné nádobu uzavrieť a najlepšie aj pridať kvasnú zátku. Tá svojim jednoduchým mechanizmom uvoľňuje vznikajúci oxid uhličitý von z nádoby a späť ho už nepúšťa, čím zabraňuje oxidácii kvasu.

Po niekoľkých dňoch je vhodné pridať aj výživu, naozaj procesu kvasenia výrazne pomáha.

Uzavretú nádobu umiestnime do miestnosti, kde sa teplota pohybuje od 15 °C do 25 °C. A nikdy nenechávame kvas na priamom slnku.

5) Kedy páliť kvas

Kedy spoznať, že je kvas hotový a môžeme ho vypáliť? Keď je všetok cukor prekvasený na alkohol. Predkovia na to používali jednoduchú metódu: zapálenú zápalku dali do suda s kvasom a pokiaľ nezdúchla, je prekvasené. My strážime kvas pomocou čuchu. Stále by mal mať ovocnú vôňu. A najpresnejšia metóda je pomocou cukromeru – akonáhle ukazuje či nižšie jednotky či nulu cukru, je hotovo.

Dĺžka kvasenia samozrejme závisí od druhu ovocia. Pri optimálnej teplote (cca 20°C) je dĺžka kvasenia nasledovná:

  • čerešne 4-5 týždňov
  • marhule 5-6 týždňov
  • hrušky 6-8 týždňov
  • slivky 6-8 týždňov
  • jablká 8 - 12 týždňov

Po vykvasení je potrebné zabrániť prístupu vzduchu do nádoby. Takto uzavretý kvas môžete skladovať vo vhodnej teplote aj niekoľko týždňov. A ako na vás príde rad, hýb sa s ním do pálenice.

Kde páliť kvas - zbežná mapa slovenských páleníc.​

A ak si chcete rozšíriť obzory a načerpať nové znalosti, odporúčam bibliu pre pálenkárov - Jak vypálit lepší slivovici.

Súvisiace produkty

FermiHill výživa Active PRO 20 g

FermiHill výživa Active PRO 20 g
 TOP PRODUKT
0,78 €
Komplexné výživa vytvára ideálne prostredie pre rozvoj a rast kvasiniek.
+ -
ks
skladom

FermiHill do kvasu 20 g

1,19 €
Sušené kvasinky pre fermentáciu ovocných muštov a drví s dôrazom na produkciu alkoholu.
+ -
ks
skladom

FermiHill spirit 100 g švestka a jablko

6,93 €
Kvasinky pre kvalitné prekvasení slivkových a jablčných kvasov.
+ -
ks
skladom

FermiHill spirit 20 g švestka a jablko

FermiHill spirit 20 g švestka a jablko
 Odporúčame
2,01 €
Kvasinky pre kvalitné prekvasení slivkových a jablčných kvasov.
+ -
ks
skladom

FermiHill spirit arom 100 g marhuľa, hruška, broskyňa

5,29 €
Kvasinky pre kvalitné prekvasení ovocných kvasov s dôrazom na ich aromatika.
+ -
ks
skladom

FermiHill spirit arom 20 g marhuľa, hruška, broskyňa

FermiHill spirit arom 20 g marhuľa, hruška, broskyňa
 TOP PRODUKT
1,60 €
Kvasinky pre kvalitné prekvasení ovocných kvasov s dôrazom na ich aromatika.
+ -
ks
skladom

Barel 30 l potravinárský

12,25 €
Vynikajúci potravinárska širokohrdlá kanva s ušami pre univerzálne použitie. Objem 30 l.
+ -
ks
skladom

Barel 50 l potravinárský

Barel 50 l potravinárský
 TOP PRODUKT
17,17 €
Vynikajúci potravinárska širokohrdlá kanva s ušami pre univerzálne použitie. Objem 50 l.
+ -
ks
skladom

Debna na ovocie zeleninu vysoká

4,06 €
Ľahká debnička s perforovaním umožňujú prístup vzduchu k potravinám a ich dlhšiu trvanlivosť.
+ -
ks
skladom

Debna T50 na mäso/hrozno

Debna T50 na mäso/hrozno
 TOP PRODUKT
8,57 €
Klasická zberová debna, oficiálne na mäso, u vinárov najpraktickejšie na zber hrozna. Má však aj mnoho iných využití.
+ -
ks
skladom

D.A.P. Aktiv výživa 20 g

0,78 €
Vyvážená výživa pre kvasinky na základe fosfátu amónnom a tiamínu bez obsahu síranov.
+ -
ks
skladom

Debna na ovocie zeleninu nízka

3,89 €
Ľahká debnička s perforovaním umožňujú prístup vzduchu k potravinám a ich dlhšiu trvanlivosť.
+ -
ks
skladom

Distizym FM 1 kg

32,75 €
Špeciálny enzým k rozkladu ovocných kvasov z tvrdého a suchého ovocia.
+ -
ks
skladom

Distizym FM 50 g

2,25 €
Enzým k rozkladu ovocných kvasov z tvrdého a suchého ovocia.
+ -
ks
skladom

FermiHill Restart Champion Booster 40 g

3,65 €
Fruktofilní kvasinky pre reštartovanie zastavené fermentácie. Majú vysokú toleranciu k alkoholu. Vhodné pre všetky vína i pálenky.
+ -
ks
skladom

FermiHill výživa Pure 20 g

1,19 €
Fermentačná výživa na báze bunkových stien, bohatá na organický dusík a stopové prvky.
+ -
ks
skladom

Kvasná zátka

1,19 €
Zabraňuje oxidácii pri kvasení muštu.
+ -
ks
skladom

Potravinářský sud plastový 120 l

45,04 €
"Plastový sud z bezfarebného polyetylénu na skladovanie potravín, pitnej vody, muštu," "majču" ", vína, ...."
+ -
ks
skladom

Potravinársky sud plastový 220 l

66,35 €
"Plastový sud z bezfarebného polyetylénu na skladovanie potravín, pitnej vody, muštu," "majču" ", vína, ...."
+ -
ks
skladom

Spiriferm 20 g

2,17 €
Čisté kvasinky pre ideálne kvasenie slivkových a jablkových kvasov.
+ -
ks
skladom

Spiriferm Arom 20 g

2,25 €
Čisté kvasinky pre ideálne kvasením marhuľových, hruškových a broskyňových Kvašov.
+ -
ks
skladom

Sud PE 120 l s vekom

23,32 €
Plastový sud 120 l s vekom na vodu, kvas, víno a pod.
+ -
ks
skladom

Turbokvasnice 18-20% Bestseller

Turbokvasnice 18-20% Bestseller
 TOP PRODUKT
6,11 €
Absolútna špička medzi kvasnicami, sú tolerantné až ku 20% alkoholu.
+ -
ks
skladom

Vitamon® Combi 1 kg

17,01 €
Živná soľ pre kvasinky s vitamínom B1 pre podporu množenie kvasiniek a diamoniumfosfátem. Podpora množenie kvasiniek a tým zabezpečenie rýchleho začiatku kvasenia pri kompletnom dokvasení
u dodávateľa - na dotaz

Ďalšie články

Kdy začít se sběrem

Kategória: Léto

Vinobraní se blíží vysokým tempem a klasickým dilematem vinaře je v tomto období rozhodnutí o tom, kdy vzít nůžky a úrodu sklidit. Nalezení optimálního termínu spočívá v hledání kompromisu - na jedné straně je to čekání na dostatečnou vyzrálost hroznů, na té druhé promeškání této doby a s tím přicházející hrozba plísně, která může při dozrávání hrozny velmi negativně ovlivnit. Kromě plísně to můžou být i špačci, kroupy a další. Jak tedy stanovit ideální termín sklizně hroznů a co všechno to obnáší? Čtěte dále.

Sivá pleseň - ako jej predchádzať

Kategória: Léto

V lete a na jeseň číha na slnkom zaliate vinohrady temná hrozba v podobe sivej plesne. Táto zákerná choroba môže pomerne rýchlo zničiť celoročné úsilie vinárov tesne pred vrcholom vinobrania. Pridajte sa k nám pri odhaľovaní tajomstiev tejto nebezpečnej plesne a objavte osvedčené spôsoby, ako udržať vinohrady zdravé a odolné.

Výroba domáceho ovocného vína - úvod

Kategória: Léto

Alternatívou klasických vín z viniča sú ovocné vína. Nie každý milovník vína sa narodil a žije v oblasti Slovenska vhodnej na pestovanie hrozna a má k nemu prístup. V tejto krajine je veľa ľudí naprieč všetkými generáciami, ktorí s nadšením a úspechom premieňajú prebytky ovocia zo svojej záhrady na víno. O tom, ako ho konkrétne vyrobiť, si povieme v niekoľkých článkoch. V tomto prvom sa budeme venovať základom výroby ovocného vína a nájdete tu aj osvedčený recept.

Posledné hrozby pred vinobraním - ako na ne

Kategória: Léto

Dážď z posledných dní určite prospel všetkým rastlinám vrátane vinice. Pomohol nielen jej vitalite ale aj plesni sivej, pre ktorú sú teraz ideálne podmienky. Okrem nej chcú úrodu predčasne uzmout aj o niečo živší predátori. Ako sa s týmto všetkým vysporiadať a dôjsť tak k plnohodnotnému vinobraniu?

Hubové choroby späť v hre

Kategória: Léto

Ak v priebehu leta príde väčšie množstvo zrážok, vysoká vlhkosť a nižšie teploty, ktoré sa u nás v poslednej dobe objavili, dali hubovým chorobám opäť možnosť šíriť sa. Preto by som odporučil uskutočniť (dúfam že) tento rok posledný, ale o to dôležitejší postrek proti všetkým plesniam - múčnatke viniča (oidium), pleseň viničová (peronospora) a plesni sivej. Čo v tomto období teda konkrétne robiť?

Radca pestovateľa - newsletter

Prajem si odoberať zaujímavé články, rady a tipy pre všetkých vinohradníkov a záhradkárov.

Súhlasím sa spracovaním osobných údajov za účelom rozosielky newslettera

Znalostiv odbore na trhu

Skvelé cenyjedny z najlepších

Dopravauž od 3,99 EUR

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rýchlosťdodania a dopravy

Produkt bol vložený do košíka