Horká soľ je veľmi vhodným doplnkom k hnojivám s obsahom základných živín N, P, K. Podporuje zdravý rast rastlín a využiteľnosť ostatných živín. Obmedzuje hnednutie a predčasný opad ihličia, odstraňuje chlorózy z nedostatku horčíka.
Charakteristika:
Kryštalické horečnaté hnojivo
16% MgO + 36% SO3
Použitie:
Horká soľ sa používa výhradne v roztoku k listovej aplikácii či zálievkou ku koreňom. Aplikuje sa v 2 až 5% koncentrácii (20 - 50 g na 1 l vody v množstve 25 g na 10 m2) na list postrekovačom, možno kombinovať s pesticídmi. Je veľmi dobre tolerovaná rastlinami, napriek tomu však môže výnimočne dôjsť k ich poškodeniu. Aplikáciu na list volíme pre rýchly účinok. Zálievka ku koreňom znamená jednoduchý a rýchly príjem korene vodorozpustnej formy horčíka. Pri nižšej vzdušnej vlhkosti alebo vysokých teplotách je vhodné použiť nižšie koncentrácie a postrek zopakovať. Horká soľ nie je na svetle stála a reaguje aj na teplotu a vzdušnú vlhkosť. Pritom dochádza k rekryštalizácii, ktorá nemá vôbec žiadny vplyv na rozpustnosť horkej soli vo vode. Táto vlastnosť je pre horkú soľ typická.
Dávkovanie:
- konifery (príznaky nedostatku horčíka) 20 - 30 g na 1 l vody /2 - 3 aplikácie
- zelenina (v období maximálneho prírastku hmoty) 20 - 30 g na 1 l vody /1 - 2 aplikácie
- ovocné stromy (do tvorby plodov) 20 g na 1 l vody /2 - 3 aplikácie
- vínna réva (po odkvitnutí do začiatku augusta) 30 - 50 g na 1 l vody /1 - 2 aplikácie
- zemiaky (do kvetu - pri ošetrení proti plesni) 20 - 30 g na 1 l vody /1 - 2 aplikácie
Hlavné termíny pre aplikáciu hnojiva:
Celoročne.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.