Kyselina citronová 500 g
Činidlo upravujúce kyslosť (acidulant). Používa sa pre zvýraznenie chuti a ako sekvestračné činidlo (viaže ióny kovov), pôsobí synergicky v zmesiach antioxidantov. U vína dávkovanie individuálne podľa potreby.&Nbsp; Je limitované vinárskym zákonom.
Kyselina citrónová vo víne
Okrem zvýšenie kyslosti môže byť použitá ako preventívna ochrana vína proti železitým zákalom, hrozí ale rozklad baktériami mliečneho kvasenia na kyselinu octovú, je preto vhodné kombinovať s SO2. Dávkuje sa individuálne - je limitované vinárskym zákonom (max. 1 g /hl).
Použitie
V potravinách (vďaka schopnosti regulovať ich kyslosť a zásaditosť) má mnohostranné využitie. Zabraňuje rastu baktérií, kvasiniek a plesní, preto sa používa aj ako konzervant. V tukoch a olejoch zabraňuje žltnutiu a nežiaduce zmeny farby a pôsobí tu ako andioxidant. Nájdeme ju hlavne v nealkoholických nápojoch, džúsoch, víne, tukoch, instantných nápojoch, v marmeláde, kandizovanom a mrazenom ovocí, mrazených mliečnych výrobkoch, v syrových nátierkach, majonéze, v šalátovom dresingu a mnohých ďalších potravinách. Kyselinu citrónovú nájdeme aj v kozmetike, farmaceutických výrobkoch a v chemickej výrobe.&Nbsp; Kyselina citrónová je mnohostranná, obzvlášť ako univerzálny odvápňovač, použiteľný, cenovo dostupný a nejedovatý domáci prostriedok, ktorý by vlastne nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Nezaťažuje životné prostredie.
Ďalšie využitie:
Odvápňovanie kávovarov:
1-2 polievkové lyžice kyseliny citrónovej rozpustiť v 1 l studenej vody a naplniť týmto roztokom kávovar. Cca 1 hrnček nechať prejsť, potom mašinu vypnúť a nechať 15– 30 min. stáť. Prejsť zvyšok a 2 x vymyť čistou vodou.
Odvápňovanie varných kanvíc:
1– 2 polievkové lyžice kyseliny citrónovej rozpustiť v 1 l vody a kanvicu naplniť do výšky vápenné usadeniny. Krátko povariť a nechať 30 min pôsobiť. Potom riadne vypláchnuť vodou.
Odvápnenie práčky.&Nbsp;
Dať 6– 8 polievkových lyžicou kyseliny citrónovej do bubna a spustiť program na 95° C (samozrejme bez bielizne).
Odstránenie pripálenín z hrncov z nerezovej ocele:
2 polievkové lyžice kyseliny citrónovej rozpustiť v hrnčeku vody a v panve, popr. hrnci niekoľko minút variť. Riadne umyť vodou.
Odvápnenie sprchovacích hlavíc, vodovodných kohútikov a armatúr:
3– 5 polievkových lyžicou kyseliny citrónovej rozpustiť v 1 l teplej vody, diely položiť do tohto roztoku a nechať dlhšiu dobu pôsobiť, popr. diely týmto ošetriť. Riadne opláchnuť.
Odstránenie sedimentov na šálkach, kanviciach, téglikoch na čistenie zubov, váz na kvety:
Dať½ - 2 lyžice do danej nádoby, preliať horúcou vodou a nechať 30 min. alebo dlhšie pôsobiť. Riadne umyť.
Čistenie keramiky, nerezovej ocele, chrómu a plastových povrchov:
2– 5 polievkových lyžicou kyseliny citrónovej rozpustiť v 1 l teplej vody. Týmto plochu utrieť a riadne umyť.
Odstránenie vápenných, sadry a cementu povlakov:
3– 6 lyžicou kyseliny citrónovej rozpustiť v 1 l vody a povrch týmto utrieť. Riadne umyť vodou.
Dodatočné parametre
Kategória: | Kyseliny a stabilizátory |
---|---|
Hmotnosť: | 0.5 kg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.