Ako napraviť (nielen) presírené víno
S blížiacim sa vinobraním sa vinári snažia vyprázdniť svoje pivnice a húfne plnia fľaše. Pri tejto uponáhľanej činnosti môžu urobiť chybu. Najčastejšie sa stáva, že víno je pred plnením do fliaš neupravené, matné a má príliš veľa síry. Existuje nejaké riešenie? Prekvapivo áno. A nie je to žiadna bláznivá chémia, ale čisto prírodný produkt. Čítajte ďalej.
Zbynek Kopeček, Vinársky dom Kopeček, 10.8.2023.
Mnoho rokov bol väčší objem síry vo víne v podstate neriešiteľný problém, ktorý mal zásadný vplyv na chuť vína. Som rád, že sa nám ako jediným podarilo po mnohých rokoch nájsť vo svete prírodný produkt, ktorý presírené víno zaoblí a oceľovú chuť a vôňu síry potlačí.
Vyskúšali sme ho vo viacerých vinárstvach a všade mal prípravok veľký úspech. Ide o francúzsky patentovaný tekutý produkt, vyrobený z prírodných tanínov s názvom NATAN. Sú to 100% prírodné enologické dubové taníny. Predstavujú obrovský skok vo vede o účinnosti dubových prísad na výrobu nápojov.
U vína je odporúčané dávkovanie 25 ml na 100 l, je to ale veľmi závislé od charakteru konkrétneho nápoja i požiadaviek vinohradníka.
Ide o rodinu tekutých, vysoko koncentrovaných dubových tanínov, ktoré dávajú vinárom, pivovarníkom a pálenkárom úplnú kontrolu nad všetkými organoleptickými a štrukturálnymi prvkami, ktoré dub poskytuje nápojom. Naše taníny sú vhodné na použitie pri výrobe alkoholických nápojov a spĺňajú všetky predpisy a certifikáty EÚ.
Do vína ich možno klasicky pridávať pri primárnej fermentácii, zrení alebo pred fľašovaním, teda v podstate kedykoľvek. Tekuté taníny napomáhajú pri viazaní pyrazínov, fixácii farby, a tiež ako už bolo spomenuté, dokáže senzoricky výrazne napraviť presírené víno. Treba ale tiež spomenúť, že síru z vína úplne neodstráni, iba ju senzoricky schová a nahradí čistými dubovými ingredienciami, ktoré taníny obsahujú.
Ľahko sa môže stať, že vinár omylom presíri víno. Nie je to nič príjemné, ale na to sme našli riešenie. Tento rad vysoko koncentrovaných tekutých tanínov z najkvalitnejších amerických dubov dokáže okrem utlmenia síry tiež zlepšiť celkový aromatický a chuťový vnem vína. Navyše je v balení na zhruba 100 l, takže je dostupný aj neprofesionálnym vinárom.
Natan sa môže pridávať do liehovín pred plnením do fliaš alebo počas riedenia alkoholu pred zrením.
Existujú tri druhy týchto revolučných trieslovín. Všetky majú uvedené liečivé vlastnosti a líšia sa tónmi, ktoré vínu dodávajú.
- Prvým je Natan C. Dodá nápoje vôňu pražených orechov, pečeného chleba s intenzívnou náplňou stredného poschodia a ovocným liftingom. Teda pre ľahšie červené a ťažšie biele vína.
- Natan M zase ponúka tóny klinčekov, karamelu, čokolády a kávy a zvýrazňuje čierne ovocie. Je teda vhodný do väčších, hutnejších červených vín.
- A tretí typ budeme používať asi najčastejšie. Natan H má znaky vanilky a zvýrazní chuť broskyne a melónu. Ideálne na finálnu úpravu takmer všetkých typov našich bielych vín.
Tieto tekuté taníny radu Natan Premiere CT testujeme v niekoľkých vinárstvach už pomerne dlhú dobu a výsledky sú doslova neskutočné. Hlavne čo sa týka ľahko poškodených či technologicky znehodnotených vín. Najmä u presírených a rôzne zatuchnutých vín, alebo vín po zápachu po sirovodíku (sirka). Tu boli výsledky skutočne neuveriteľné.
Vína na tanín reagujú okamžite, ale najlepší výsledok sa prejaví za cca 5 dní a chuť sa pribúdajúcim časom postupne zaguľacuje. Rozvonia sa, príjemne chutia a ľahko sa zvýši prípadná vodnatá farba. U zdravých vín sa víno zväčší, farba je stabilná, výrazná a víno nádherne chutí.
Mám z tohto nášho produktu naozaj radosť a tento príklad len potvrdzuje to, že sa oplatí hľadať tak dlho, kým nájdete to pravé.