Ako funguje refraktometer
Ručné refraktometer by mal byť súčasťou„ výzbroje“ každého vinohradníka. Jedná sa o optický prístroj pracujúci na princípe lomu svetla určený na rýchlemu zistenie koncentrácie vodných roztokov a emulzií - zistenie cukornatosti v ovocnej šťave, alebo cukrovom roztoku. V prístroji je zabudovaná aj tepelná kompenzácie a preto ho pri miernych zmenách teplôt nemusíme stále dokola nastavovať. Ku meranie stačí aj veľmi malé množstvo tekutiny a práve preto je vhodný vďaka svojej mobilite na predbežné určenie cukornatosti hrozna tiež priamo vo vinohrade.
Refraktometer na meranie cukru
Refraktometer obsahuje štyri stupnice pre meranie cukornatosti vínneho muštu a stupnicou pre prirodzený obsah alkoholu:
-
Československý normalizovaný muštomer° ČNM (° NM) (10-37 CNM)
- Stupnica% VOL, na ktoré je možné odpočítať prirodzený (potenciálna) obsah alkoholu v šťave z hrozna. Stupnica zodpovedá prílohe zákona č. 321/2004 Zb.&Ndash; zákon o vinohradníctve a vinárstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o vinohradníctve a vinárstve)
-
klosterneuburský muštomer° KMW (Babo,° Kl) (0-30)
-
Univerzálny stupnice Brix (% Mas Sacchi) (0-35)
-
Oechsleho muštomer° Oe (0-150)
Postup merania
Meranie muštu je veľmi jednoduché. Na optickú časť refraktometra stačí kvapnúť meranú látku, priklopiť krytku hranola (tým sa látka lepšie rozprestrie po meracom hranole), priložiť oko k okuláru, pozrieť sa proti svetlu (prípadne doostriť) a na stupnici môžete pohodlne odpočítať výslednú hodnotu. < /p>
Všeobecné technické parametre
- Referenčná teplota 20° C
- ATC - automatická teplotná kompenzácia (pri teplotách 0 až 30° C)
- Možnosť doostrenia
- Dĺžka ~ 160 mm
- Kvalitné technické prevedenie, kovové telo prístroja
Súčasťou balenia je
- refraktometer
- kvapkadlo
- ochranné puzdro
- jemnú handričku na ošetrenie prístroja
- popis výrobku a návod na obsluhu
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.