Refraktometer (1 stupnice)
Ako funguje refraktometer
Ručné refraktometer by mal byť súčasťou„ výzbroje“ každého vinohradníka. Jedná sa o optický prístroj pracujúci na princípe lomu svetla určený na rýchlemu zistenie koncentrácie vodných roztokov a emulzií - zistenie cukornatosti v ovocnej šťave, alebo cukrovom roztoku. V prístroji je zabudovaná aj tepelná kompenzácie a preto ho pri miernych zmenách teplôt nemusíme stále dokola nastavovať. Ku meranie stačí aj veľmi malé množstvo tekutiny a práve preto je vhodný vďaka svojej mobilite na predbežné určenie cukornatosti hrozna tiež priamo vo vinohrade.
Refraktometer na meranie cukru
Refraktometer obsahuje 1 stupnicu pre meranie cukornatosti vínneho muštu a stupnicou pre prirodzený obsah alkoholu:
-
Univerzálny stupnice Brix (% Mas Sacchi) (0-15)
Postup merania
Meranie muštu je veľmi jednoduché. Na optickú časť refraktometra stačí kvapnúť meranú látku, priklopiť krytku hranola (tým sa látka lepšie rozprestrie po meracom hranole), priložiť oko k okuláru, pozrieť sa proti svetlu (prípadne doostriť) a na stupnici môžete pohodlne odpočítať výslednú hodnotu. < /p>
Všeobecné technické parametre
- Referenčná teplota 20° C
- ATC - automatická teplotná kompenzácia (pri teplotách 0 až 30° C)
- Možnosť doostrenia
- Dĺžka ~ 160 mm
- Kvalitné technické prevedenie, kovové telo prístroja
Súčasťou balenia je
- refraktometer
- kvapkadlo
- ochranné puzdro
- jemnú handričku na ošetrenie prístroja
- popis výrobku a návod na obsluhu
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.