Ako správne vybrať kvasinky
Kvasiniek dnes máme (zaplať pánboh) veľké množstvo druhov a na svoje si u nás príde naozaj každý vinár so všetkými možnými nárokmi na hotový produkt. Ako sa ale v nich vyznať a ktoré konkrétne použiť? Pomôže nasledujúci stručný prehľad.
26.09.2022
Po kliknutí na jednotlivé kvasinky sa otvorí stránka s ich detailmi.
Rozdelenie podľa konkrétnych odrôd
Biele vina
Veltlínské zelené - FermiHill Veltlin, Anchor VIN 13, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Müller-Thurgau - FermiHill Müller-Thurgau, FermiHill Tropic, Anchor VIN 13, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Ryzlink vlašský - FermiHill Ryzlink, Anchor Alchemy I, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Ryzlink rýnský - FermiHill Ryzlink, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), Anchor Alchemy I, FermiHill Sauvignon, FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Chardonnay - FermiHill Chardonnay, FermiHill Tropic, Anchor Exotics MOSAIC, Anchor VIN 2000, FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Rulandské bílé - FermiHill Tropic, Anchor Exotics MOSAIC, FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Rulandské šedé - FermiHill Buket, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Tropic, Anchor Exotics MOSAIC, FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Silvanské zelené - FermiHill Veltlin, FermiHill Intense, FermiHill Tropic, Anchor Alchemy IV, FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Neuburské - FermiHill Veltlin, Anchor Alchemy I, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Sauvignon - FermiHill Sauvignon, FermiHill Intense, FermiHill Tropic, Anchor Alchemy II, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Muškát moravský - FermiHill Intense, FermiHill Tropic, Anchor Alchemy II, Anchor Exotics Novello, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Pálava - FermiHill Intense, FermiHill Tropic, Anchor Exotics Novello, Anchor Alchemy II, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Hibernal - FermiHill Ryzlink, FermiHill Sauvignon, FermiHill Buket, Anchor VIN 2000, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Cool(chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Tramín červený - FermiHill Buket, Anchor VIN 2000, Anchor Exotics Novello, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Solaris - FermiHill Intense, FermiHill Tropic, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Červená vína
Svatovavřinecké - FermiHill Fruit Red, Anchor NT 50, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Frankovka - FermiHill Red Extra, FermiHill Berry, Anchor NT 112, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Zweigeltrebe - FermiHill Berry, FermiHill Red Extra, Anchor Alchemy IV, Anchor NT 50, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Rulandské modré - FermiHill Red Extra, Anchor NT 202, Anchor NT 112, Anchor Alchemy IV, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Modrý portugal - FermiHill Fruit Red, Anchor NT 50, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Cabernet Sauvignon - FermiHill Cabernet, FermiHill Fruit Red, FermiHill Berry, Anchor NT 202, Anchor NT 112, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Cabernet Moravia - FermiHill Fruit Red, FermiHill Cabernet, Anchor NT 50, Anchor Alchemy IV, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
André - FermiHill Red Extra, FermiHill Berry, Anchor Alchemy IV, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Dornfelder - FermiHill Red Extra, Anchor NT 202, FermiHill Berry, Anchor Alchemy IV, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Merlot - FermiHill Fruit Red, FermiHill Cabernet, Anchor NT 50, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Rozdelenie podľa technologických postupov
Na kvasenie pri nízkych teplotách (od 11°), univerzálna, zachovávajúca odrodovosť a arómu - FermiHill Cool.
Na výrobu ružových (rosé) vín - FermiHill Rosé, FermiHill Intense, Anchor Alchemy IV.
Na výrobu slamových, ľadových aj ostatných typov hroznových a ovocných vín - FermiHill Champion.
Pre problémové a zastavené kvasenie hroznových a ovocných muštov - FermiHill Restart.
Pre vína s dôrazom na intenzívnu aromatiku a tvorbu esterov - FermiHill Intense, Anchor Exotics Novello.
Pre vína rešpektujúce typické rysy odrody a ich unikátne lokality - FermiHill Terroir.
Na výrobu sektov, šumivých vín a ciderov - FermiHill Speciál.
Na výrobu esterových vín s ovocnými a minerálnymi tónmi- Anchor VIN 13,
Na výrobu vín, určených na archiváciu - Anchor Alchemy IV.
Kvasinky pre menej rozšírené odrody
Aurelius - FermiHill Ryzlink, FermiHill Sauvignon, Anchor Alchemy II, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Irsai Oliver - FermiHill Ryzlink, FermiHill Intense, FermiHill Tropic, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Veltlínské červené rané - FermiHill Veltlin, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Děvín - FermiHill Buket, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Floriánka - FermiHill Buket, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Muškát Otonnel - FermiHill Intense, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Cabernet Cortis - FermiHill Cabernet, Anchor Alchemy IV, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Alibernet - FermiHill Cabernet, Anchor NT 112, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Neronet - FermiHill Cabernet, Anchor NT 112, FermiHill Terroir (dôraz na typickosť a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
Různé moštové a stolní odrůdy - FermiHill Cool, FermiHill Terroir, FermiHill Restart (zastavené a problémové kvasenie).
O kvasinkách FermiHill a Anchor.
Vínne kvasinky radu FermiHill
Špičkový rad selektovaných kvasiniek, ideálnych pre stredoeurópske vína. Nájdete tu odrodové aj špecifické kvasinky, vhodné na produkciu všetkých typov vín. Majú spoločné dávkovanie 20 g/hl a sú v balení po 20 g, 100 g a 1 kg.
Vínne kvasinky radu Anchor
Prémiové kvasinky od popredného svetového producenta enologických prípravkov – Oenobrands z francúzskeho Montpellier. Tieto kvasinky na víno plnia svoju úlohu na jedničku a spájajú ich rovnaké prednosti: schopnosť dokončiť fermentáciu, účinnú a prirodzenú konverziu arómy, minimálne penenie, nízku produkciu prchavých kyselín a absenciu pachutí.